NEMAČKA ŠTAMPA: Brnabićeva – rafinirani šahovski potez Vučića

jun 19, 2017 - 22:37 - Redakcija Opozicionar ©

NEMAČKA ŠTAMPA: Brnabićeva – rafinirani šahovski potez Vučića

Izbor Ane Brnabić za novog mandatara Vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro „umrežena“, uzdignuta iznad „stranačke močvare“ i apsolutno lojalna Vučiću, ocenjuje štampa na nemačkom jeziku.

„Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama“, konstatuje list Handelsblat i ocenjuje da to ostavlja prostor predsedniku Srbije za uticaj na vladu.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung takođe ističe da Brnabićeva „nema moć u kući“, te da je zavisna, jer ju je „postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni“.

 

 

Ipak, smatra list, ona ima „unutrašnju nezavisnost“ i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.

Noje cirher cajtung navodi da je Brnabićeva zasad „neispisani list“, jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.

Prvi uspesi su bili vidljivi, navodi Noje cirher cajtung, ali smatra da je Brnabićeva imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.

Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić „Vučićeva marioneta“ i smatra da je to moguće, „ali ne mora obavezno biti tako“, jer, „za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena“.

List dalje piše da su gejevi i lezbijke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabićeva još kada je ušla u Vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.

„Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef Vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak“, smatra švajcarski list.

List Nojes Dojčland piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspešnu ministarku.

Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske „stranačke močvare“ – i apsolutno lojalnu Vučiću“, a list navodi i da je ona zahvalila predsedniku na „ogromnom poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji.“

List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još pre nego što je prešla u politiku.

Nojes Dojčland podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvojnu pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.

(Izvor: Tanjug)

jun 19, 2017 - 22:37 - Redakcija Opozicionar ©