DS: Novi Sad je postao grad nasilja

jun 18, 2017 - 12:58 - Redakcija Opozicionar ©

DS: Novi Sad je postao grad nasilja

Gradski odbor DS u Novom Sadu zatražio je hitnu sednicu Skupštine grada na kojoj će biti donete mere za suzbijanje nasilja.

Osim toga, oni traže i da se na hitnoj sednici utvrde zahtevu lokalne samouprave državnim službama koje bi trebalo da obezbede javni red, mir i sigurnost građana.

Mladić star 22 godine ranjen je s više metaka u subotu uveče na taksi stajalištu u Ulici Modene u strogom centru Novog Sada.

 

 

Oružani napad je izveden u vreme kada je u toj ulici bilo mnogo građana, jer se u neposrednoj blizini, na Trgu slobode, održava Festival vina „Interfest“. Odmah do taksi stajališta na kojem se dogodio napad, nalaze se restorani i kafei.

„Pucnjava u najstrožem centru grada, u subotu uveče i u vreme održavanja festivala na Trgu slobode, ponovo je pokazala da se niko u Novom Sadu ne može osećati bezbedno, i da društvena zajednica hitno mora preduzeti mere samoodbrane. Mada u centralizovanoj državi kakva je Srbija, nijedna služba bezbednosti nije pod kontrolom lokalne samouprave, lokalna vlast ipak nema pravo da nemo posmatra bujanje nasilja i kriminala u gradu u kojem žive naše porodice i rastu naša deca“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Novi Sad nekada bio „oaza spokoja i sinonim za miran život“ i ocenjuje da je sada postao, „kao u holivudskim filmovima, poprište sukoba i svakovrsnog nasilja, (grad) u kojem građani s pravom strahuju za svoju bezbednost“.

DS je navela da se stanje bezbednosti dramatično pogoršalo posle 2012. godine i dolaska sadašnje gradske vlasti, a da se odnos policije prema Novom Sadu posebno pogoršao posle imenovanja Nebojše Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova Srbije.

„Policijska uprava Novi Sad više ne dostavlja Skupštini grada čak ni izveštaje o stanju bezbednosti u gradu, koje je, inače, ranije godinama predstavljala odbornicima. Samo u poslednjih godinu dana pucalo se na Štrandu, ispred škola i vrtića, u restoranima i na ulicama u svim delovima grada. Građanima Novog Sada stalno preti opasnost da budu napadnuti ili da se nađu usred razmene ‘vatre’ između organizovanih grupa i ljudi koji se slobodno kreću po gradu s oružjem ‘na gotovs’ „, piše u saopštenju.

(Izvor: Beta)

jun 18, 2017 - 12:58 - Redakcija Opozicionar ©