Kragujevac dobija novi zatvor, biće mesta za još 400 ljudi

jun 17, 2017 - 22:49 - Redakcija Opozicionar ©

Kragujevac dobija novi zatvor, biće mesta za još 400 ljudi

U zatvorima na teritoriji cele Srbije trenutno boravi 10.600 zatvorenika, a realni kapaciteti su 9576 lica.

Zbog toga se rade dva nova zatvora, u Pančevu kapaciteta 450 lica, i jedan u Kragujevcu za 400 lica uz renoviranje postojećih paviljona.

“Renoviraju su paviljoni u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Vaspitno popravnom domu u Kruševcu, Kazneno popravnom zavodu u Valjevu i drugim zatvorima. Za godinu dana očekuje se da će se doći na nivo od 10.500 smeštajnih kapaciteta”, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Srbije dr Milan Stevović.

On je istakao da mnogo moćnije zemlje u Evropi imaju veći problem sa prenatrpanošću u zatvorima.

Prema Stevovićevim rečima u Italiji je trenuto u zatvorima 74.000 zatvorenika, a njihovi smeštajni kapaciteti su 38.000, a slična situacija kao kod nas je u Austriji. Stevović je naglasio da Srbija prati zemlje EU kao i da je nedavno u poseti bio predstavnik SPT, koji nisu imali prigovor na prebukiranost kapaciteta u prekršajima.

“Jedino u policijskom zadržavanju imamo malih problema, ali će to MUP rešiti na adekvatan način. Očekujemo da se potpiše sporazum sa Ministarstvom pravde gde će lica koja se budu zadržavala u policijskom zadržavanju od 48 sati, u jednom dobrom delu Srbije biti smeštena kod nas, naravno obezbeđenje će biti policijsko”, rekao je Stevović.

(Izvor: IKragujevac)

jun 17, 2017 - 22:49 - Redakcija Opozicionar ©