Kupovna moć srpskog domaćinstva manja od polovine evoropskog proseka

jun 15, 2017 - 20:19 - Redakcija Opozicionar ©

Kupovna moć srpskog domaćinstva manja od polovine evoropskog proseka

Kupovna moć prosečnog srpskog domaćinstva je manja od polovine evoropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.

Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji.

Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, navode „Novosti“.

 

 

U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka u , Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka. Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

„Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam jepotrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa“, kaže za „Novosti“ ekonomista Saša Đogović. Kvalitet života se vidi i iz toga dana egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja trosčlane porodice. Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima,da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).

(Izvor: Mondo, Tanjug)

jun 15, 2017 - 20:19 - Redakcija Opozicionar ©