VUČIĆ POSTAO PREDSEDNIK, PORUČIO NARODU: Sve vas volim i uvek ću vas voleti

maj 31, 2017 - 13:21 - Redakcija Opozicionar ©

VUČIĆ POSTAO PREDSEDNIK, PORUČIO NARODU: Sve vas volim i uvek ću vas voleti

Srbija je tako dobila novog predsednika, a svečanosti polaganja zakletve prisustvuje odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanslav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, kao i predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora. U sali su bili prisutni i Vučićevi roditelji, Angelina i Anđelko, i njegova deca, sin Danilo i ćerka Milica.

U sali je prisutna i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić obučena u plavu odoru sa lancem na kojem je grb Srbije.

Nekoliko minuta trajao je aplauz u skupštinskoj sali nakon što je predsednica parlamenta Maja Gojković pročitala izveštaj o sprovedenim predsedničkim izborima na kojima je Vučić pobedio u prvom krugu.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazi se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Porodica Vučić, RAS Srbija

Porodica Vučić, RAS Srbija

Tekst zakletve glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Ispred zgrade parlamenta okupilo se više hiljada pristalica SNS koje daju podršku Vučića prilikom preuzimanja nove dužnosti.

Okupljene je pozdravio Vučić koji im je poručio da najviše na svetu voli Srbiju i da sve njih veoma voli i da će narod uvek voleti.

Uz povike „Živela Srbija“, Vučić im se zahvalio na podršci i veličanstvenom dočeku i obećao da će braniti i čuvati stabilnost i budućnost i da će se boriti za svu decu kao za svoju.

– Nemojte da gledate unazad, gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova. Ponosan sam na hiljade radnih mesta, na mostove, na kilometre puteva koje smo izgradili. Mnogo toga je pred nama što moramo zajednički da uradimo, a kao predsednik Srbije obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost, čuvati i braniti bezbednost naše zemlje i naše dece. Da ću uvek voleti vas, narod i građane Srbije i da ću se boriti za vašu decu, kao i za moju – kazao je Vučić.

On je rekao da je Lao Ce rekao da vam snagu daje ljubav koju vam neko pruža, a ono što vam daje hrabrost je ljubav koju vi pružate.

– Ja sam hrabar čovek i najviše na svetu volim Srbiju – kazao je Vučić.

U Skupštinu Srbije pešice je došao odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U parlament je dosao i patrijarh SPC Irinej.

Skupština Srbije prethodno je konstatovala je ostavku Aleksandra Vučića koju je podneo juče zbog preuzimanja dužnosti predsednika Srbije.

Kada je predsednica Skupštine Maja Gojković pročitala da je Aleksandar Vučić podneo ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije, opozicija je tu vest pozdravila aplauzom. Ona je potom zamolila da svečana sednica protekne u znaku demokratije i poručila opoziciji da će im „kupiti karte za pozorište“.

Ispred zgrade parlamenta razvijen je transparent na kojem piše Beograd je uz Vučića, a primetne su i osobe koje nose akreditacije „redarska služba Aleksandar Vučić“. Oni preko video-bima prate dešavanja u skupštinskoj sali.

Za saobraćaj je zatvoren Bulevar kralja Aleksandra, od Pravnog fakulteta do Glavne pošte, odsnosno do Kralja Milana i Takovske, kao i Trg Nikole Pašića i Dečanska ulica sve do Terazijskog tunela.

Samostalne poslanice Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović došle su sa transparentom „Nije moj predsednik“ koji će držati istaknute tokom polaganja zakletve.

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

(Izvor: Tanjug, Blic; foto: RAS Srbija)

maj 31, 2017 - 13:21 - Redakcija Opozicionar ©