PROTEST U BEOGRADU Nekoliko hiljada građana prošetalo uz opoziciju, zabeležen i jedan incident

maj 31, 2017 - 22:53 - Redakcija Opozicionar ©

PROTEST U BEOGRADU Nekoliko hiljada građana prošetalo uz opoziciju, zabeležen i jedan incident

Na kontramitingu opozicije povodom inaguracije izabranog predsenika Aleksandra Vučića okupilo se nekoliko hiljada građana na Trgu republike, kada je došlo do manjeg incidenta. Uprkos tome, protestna kolona prošetala je preko Terazija, Trga Nikole Pašića, Takovske, Svetogorske, Makedonske, vrativši se na Trg republike.

Naime, baš kada se okupljenima na Trgu republike obratio Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, nepoznati mladić iz mase počeo je verbalno da ga napada, ali i psuje, a zatim se teškim rečima okomio i na druge opozicionare, optužujući ih da su lopovi, kojima je krivo što ne mogu još da kradu, zbog čega su se okupili. Mladić je ubrzo nestao i nastavljeno je sa skupom kada je krenula protesna šetnja preko Terazija, do zgrade Narodne skupštine i RTS-a.

Okupljeni su zastali ispred zgrade RTS-a, zahtevajući da hoće uživo, da bi zatim kolona nastavila Takovskom, Svetogorskom ka zgradi Politike,da bi se vratili na Trg republike, gde su se opozicioni lideri popeli na stepenište kod spomenika Kneza Mihailu, pozdravljajući skup. Političari su se razišli, a to čine i okupljeni čime je završen miting.

– Verujem da će ovim večerašnjim skupom doći do ujedinjenja opozicije i da ćemo u razgovorima narednih dana odlučiti koji su nam dalji koraci kako bismo prekinuli diktaturu koju vodi Vučić – rekao je Obradović okupljenim pristalicama opozicionih stranaka, ali i protesta „Protiv diktature“ na Trgu republike koji su počeli da se okupljaju pre 18 sati, kada je zakazan kontramiting.

Okupljenima se na početku obratio i Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana.

– Danas su se skupili predstavnici svih opozicionih stranaka, svih udruženja, sindikata, samostalnih građana, slobodnih građana koji će pokazati jedinstvo u borbi protiv diktature. Trenutno u Srbiji postoje samo dve politike, politika Alksandra Vučića i SNS-a koja vodi diktaturu i opoziciona politika koja vodi u slobodu. Verujem da ćemo od današnjeg dana graditi naše jedinstvo kako bi što pre stali na kraj ovom pogubnom režimu, kako bi što pre počelo normalno da živimo i kako bi u periodu tranzicije izbegli svaki mogući društveni konflikt – poručio je Janković.

Na skupu govorio je i Boris Tadić, predsednik SDS-a.

– Opozicija mora da se ujedini, to govorim danima i mesecima, jer ukoliko se ne ujedini, dozvoliće trenutnoj vlasti da napravi još veću prednost. Ovde sam danas kako bih podržao tu ideju i kako u budućnosti ne bismo plaćali veliku cenu – ocenio je Tadić.

Reč je pripala i Saši Raduloviću iz pokreta „Dosta je bilo“.

– Ja sam se danas izvinio građanima, jer nismo uspeli da sprečimo pobedu Vučića u prvom krugu. To nam je pre svega bio cilj, falilo nam je 370.000 glasova, što pokazuje da nismo uspeli. Ovde smo skupa, iako vođeni različitom politikom, kako bismo napravil dogovore i strategiju kojom ćemo se boriti protiv Vučića, premijera koji je jurio predsedničku fotelju, koji je sam primio svoju premijersku ostavku, kako bismo se izborili za slobodu govora i življenja. Pred nama je težak put, ali verujem da ćemo zajedno, razvijanjem zajedničke strategije postići zajednički cilj. Pred nama su beogradski, možda i parlamentarni izbori, tako da brzo moramo da reagujemo – reako je Radulović.

car-je-go-protest

RAS Srbija

Okupljeni lideri partija fotografisali su se zajedno, poslavši sliku da nameravaju u budućnosti da ujedine snage, do su se u pozadini oglasili bubnjari.

Među prvima na Trg republike stigla je Mira „lutkarka“, predvodnica na protestima „‘Protiv diktature“.

Tada je razapet je i prvi transparent „Ujedninjeni protiv diktature“ a zatim su pristigli i bubnjari, kao i Džo bagerista.

Na Trg republike došla je bivša funkcionerka SPS-a Dijana Vukomanović, akademik Dušan Teodorović, Dušan Petrović, bivši potpredsednik DS-a, predsednik opštine Čajetina i jedan od predsedničkih kandidata Milan Stamatović.

Okupljenima su se pridružili i Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica DSS i Borko Stefanović, lider Pokreta Levica Srbije.

jeremici

Vuk i Nataša Jeremić, RAS Srbija

Stigli su ubrzo i Vuk i Nataša Jeremić, Đorđe Vukadinović i član poslaničkog kluba DSS-a.

(Autor: Blic, foto: RAS Srbija)

maj 31, 2017 - 22:53 - Redakcija Opozicionar ©