U Vršcu se delile diplome, a prase izazvalo šok

april 30, 2017 - 23:32 - Redakcija Opozicionar ©

U Vršcu se delile diplome, a prase izazvalo šok

Na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, demonstranti su održali satirični performans koji skreće pažnju na sumnjive okolnosti u kojima su protekli ponovljeni izbori u selu Uljma. Naime, gradom kruži priča da je Jovica Zarkula, predsednik lokalne skupštine iz SNS-a i vlasnik farme svinja učestvovao u aferi kupovine glasova prasićima.

Demonstranti su na čelu kolone bili obučeni u odela, kako bi predstavljali političare, nosili su improvizovano „prase“ na ražnju i vikali „Nabavi nam prase Zarkula“ i „Vrati svinji glavu Zarkula“ „Naše prase za vaše glase“, i „Prase za 3glasa“. Za to vreme, nekoliko učesnika protesta je prolaznicima delilo blanko „diplome“, na koje se može upisati željeni završen fakultet i stečeno zvanje. U svojstvu dekana, potpisan je Neša Slina, odnosno ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a Alek Vučić u svojstvu rektora. Diplome su se delile prolaznicima besplatno u sklopu „promo akcije“, s rečima da bez obzira da li je osoba već završila fakultet ili ne, ti dokumenti garantuju vlasniku veliki uspeh u političkoj karijeri i mogućnost probijanja do državnog vrha. Ovim gestom, demonstranti su kako kažu, želeli da skrenu pažnju na aktuelni trend kupovine diploma među pripadnicima političke elite, zbog čega su mnogi nestručni pojedinci dospeli na ključne državne funkcije, kao i devalorizaciju obrazovanja koja je proistekla iz ove prakse.

Akcija deljenja diploma je izazvala mahom pozitivne reakcije, od smeha do oduševljenja, dok je nošenje „praseta“ preko Trga Svetog Teodora Vršačkog do gradske kuće, izazivalo šok i čuđenja na lica Vrščana. Sledeći protest „Protiv Diktature“, održaće se u sredu, 3. maja u 12 časova.

(Izvor: Danas)

april 30, 2017 - 23:32 - Redakcija Opozicionar ©