Makedonija: Prva hapšenja, stigao funkcioner Stejt departmenta

april 30, 2017 - 22:32 - Redakcija Opozicionar ©

Makedonija: Prva hapšenja, stigao funkcioner Stejt departmenta

[nextpage title=“Strana 1″ ]

Makedonsko državno tužilaštvo saopštilo je da je do sada uhapšeno sedam od 15 osoba za koje policija sumnja da su učestvovale u nasilju nad poslanicima u Sobranju Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, nakon prikupljanja dokaznog materijala „za 15 uključenih u nerede kod Sobranja Makedonije prvobitno je započet postupak za sumnju da su počinili krivično delo – učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

Nadležni javni tužilac je ceneći da su ispunjeni zakonski osnovi za 14 osumnjičenih osoba, sudiji za prethodni postupak predložio da odredi meru pritvora, a za jednu osobu „određivanje mere opreza“.

Beta prenosi i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od državnog tužilaštva zatražilo da hitno pozove na saslušanje četvoricu vođa protesta nazvanih „Za zajedničku Makedoniju“, režisera Borisa Damovskog, tviteraša Bogdana Ilievskog koji je poznat pod nadimkom Betmen Velit, direktora Makedonske opere Igora Durlovskog i glumca Vladu Jovanovskog.

[/nextpage]

[nextpage title=“Strana 2″ ]

Ujedno danas, kako piše RTS u Skoplje stiže visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji.

On je prvi zapadni diplomata koji u Makedoniju dolazi posle nereda u Sobranju i sastaće se sa svim značajnijim političarima u Makedoniji.

Iz kabineta makedonskog predsednika još nema potvrde sastanka sa predstavnikom Stejt departmenta, ali je Ivanov ranije u subotu, rekao da je „ispraznio agendu“ kako bi sa liderima političkih stranaka pokušao da pronađe rešenje krize.

Predsednik Ivanov, prethodnih nedelja, izbegavao je surete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubede da promeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodeli Zoranu Zaevu, koji prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Podsetimo, neredi u Makedoniji počeli su pre dva dana kada je parlamentarna većina koju je Zoran Zaev, lider SVSM-a, napravio dogovorom s albanskim partijama izabrala predsednika Sobranja, a demonstranti, uglavnom protivnici takozvanog Tiranskog sporazuma, provalili u Sobranje.

U neredima povređeno je stotinak osoba, uključujući Zorana Zaeva, lidera SDSM-a i Zijadina Selu, lidera Alijanse za Albance.

Strasti u Makedoniji ubrzo su splasnule, ali je politička kriza nastavljena nesmanjenom žestinom, pošto je Zaev dao Ivanovu rok od deset dana da mu preda mandat za sastav vlade, dok je Gruevski političke rivale optužio za pokušaj državnog udara.

Vladimir Pivovarov, nekadašnji šef vojnoobaveštajne i kontraobaveštajne službe Makedonije, danas profesor univerziteta u oblasti terorizma, rekao je za Insajder da se događaji u makedonskom Sobranju ne mogu nazvati incidentom, već vandalizmom.

Juče su SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima koji su bili prisutni.

(Izvor: Beta, RTS, AFP, Insajder)

[/nextpage]

april 30, 2017 - 22:32 - Redakcija Opozicionar ©