Princeza i vojnik, vozač i dama: Na tronu je 65 godina, a danas slavi 91. rođendan! Evo stvari koje o njoj niste znali

april 22, 2017 - 8:57 - Redakcija Opozicionar ©

Princeza i vojnik, vozač i dama: Na tronu je 65 godina, a danas slavi 91. rođendan! Evo stvari koje o njoj niste znali

Kraljica je, naravno, najvažnija ličnost u zemlji kojom vlada, ali malo je koji savremeni monarh ostavio traga u svom narodu kao što je to učinila engleska kraljica Elizabeta II. Danas slavi 91. rođendan.

Šta jede, kako se oblači, kako se na fotografiji nasmejala, koliko dana joj je bilo potrebno da savlada grip, koliko je novca uštedela na porodičnoj proslavi… To su samo neka od interesovanja koja prate njen lik i delo.

 

Fotografija kraljice Elizabete II iz 2014. godine sa safirnim nakitom propratila je i promociju safirne godišnjice

A i ne čudi što je tako kada je kraljica ove godine proslavila takozvanu safirnu, 65. godišnjicu vladavine. Po broju godina na prestolu prestigla je i kraljicu Viktoriju i postala britanski i svetski monarh koji je vladao najduže ikada. Postala je i vrhovni državnik koji je posetio najviše zemalja sveta, čak 116.

Elizabeta II na presto je sela 1953. godine, a ostala na njemu već 65 godina

Najstarija ćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete, postala je poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta. Njeno krunisanje godinu dana nakon stupanja na presto i očeve smrti 6. februara 1952, praćeno svečanom ceremonijom, prvo je krunisanje koje je imalo TV prenos. Danas je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa.

Od rođenja pod znatiželjnim pogledima javnosti, povodom trećeg rođendana na naslovnoj strani „Tajmsa“, princeza Elizabeta izrasla je u zanimljivu i neobičnu devojku.

Postala je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku.

 

Vozač i mehaničar u II svetskom ratu, kraljica Elizabeta ostala je veliki ljubitelj automobila

U toku Drugog svetskog rata pridružila se vojsci, gde je bila vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Jedini je živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

 

Narod je pored same titule poštuje i zbog decenijske odanosti tradiciji. U vremenu svetske krize mere štednje na kraljevskom dvoru širokogrudo su dočekne, a svako akcentovanje proizvoda domaćih proizvođača bilo je primer celoj naciji. Kraljica je srca svog naroda osvojila i time što i pored privilegije najviših zvaničnih funkcija uživa i u svakodnevnim situacijama.

 

Ona i dalje voli sama da vozi članove porodice, a u slobodno vreme, sa maramom na glavi izgleda kao prosečna Britanka njenih godina. Kao i svaki građanin njene zemlje, koristi javni prevoz. Vožnja vozom njenoj tituli ne smeta.

 

Narod je voli jer je na više načina pokazala da je deo njega

Ustaljeno je mišljenje da njenu naklonjenost tradiciji nastavljaju i princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Kejt. Poštovanje prema kraljici izrazili su i imenom svoje ćerke, princeze Šarlot Elizabet Dajane, a poseban dan za englesku naciju bilo je i upoznavanje kraljice sa malom princezom.

Kraljica Elizabeta II sa svojih petoro praunučadi i dvoje najmlađih unučadi u Zelenoj sobi Vindsor dvorca

A kako je kraljica u zdravlju dočekala da ima i praunuke, njihov odnos sve više zaokuplja pažnju javnosti. Svet je obišla fotografija kraljice sa praunucima i najmladim unucima, tradicionalna, po uzoru na stare fotografije članova kraljevske porodice. Raspored dečice, način oblačenja, kompozicija fotografije… sve ukazuje na veliku posvećenost uspomeni povodom krajičinog 90. rođendana.

Svaka osoba koja je ostvarila veliki uspeh u svome poslu drugačije se vrednuije ako je imala tu čast da bude primljena kod kraljice Elizabete i dobije njeno odlikovanje.

Deo posebne foto-arhive su susreti javnih liučnosti sa kraljicom, a jedan od popularnijih bio je čuveni blagi naklon i elegantna poza Andželine Džoli prilikom istorijskog susreta. Posebno je komentarisan njen modni izbor za tu priliku.

 

Među poznatima koje je odlikovala kraljica su i Kejt Vinslet, Adel, Bekam, Elton Džon, Endi Marij, Džudi Denč…

A modini ukus kraljičin ne prestaje da privlači pažnju ni od kada je napunila 90 godina. Kostimi svedenih krojeva, najčešće propraćeni pažljivo odabranim šeširom i rukavicama, kod kraljice nikada nisu dosadni. Ona je ljubitelj jarkih boja, od žutih do ciklama nijansi, često propraćenih kišobranom u istom tonu.

Niska belih bisera i neupadljive udobne cipele obično su stalni propratni delovi njene kombinacije. Do upitanosti pred kraljičinim modnim izborom dovela je njena pojava u jarkom zelenom kompletu, i to baš za njen jubilarni 90. rođendan. Ali i to je bio deo kraljičinog šarma.

 

A najveća konstanta u životu kraljičinom jeste njen životni saputnik. Od kada se 20. novembra 1947. godine venčala sa grčko-danskim princem Filipom, koji je zbog stupanja u ovaj brak morao da se odrekne pravoslavne vere i pređe u anglikansku i opovrgne vernost grčkoj kruni, nisu se razdvojili.

Prvo dete, princa Čarlsa, dobili su 14. novembra 1948. godine, a onda su došli i princeza Ana, princ Endru i princ Edvard .

Nakon zaljubljenih pogleda s medenog meseca malo se šta promenilo: Filip je verni kraljičin saputnik

Posle najdužeg, mesečnog odsustva kraljice iz javnosti, prve fotografije posle izlaska iz kuće i prebolovanog gripa osvanule su, naravno, sa princem Filipom. Ruku pod ruku sa njim, kraljica je i u svim zvaničnim posetama, ali i u slobodnim trenucima.

Iako je donedavno bila tabu tema šta će biti kada kraljica umre, od kada je napunila 90 godina, to je postalo sve prirodnije i sve prisutnije pitanje. U strogoj organizaciji koja ju je pratila tokom celog života, sada se zna i strog protokol šta će se desiti posle njene smrti. Ser Kristofer Geit, kraljičin skretar osoba je koja će zvanično saopštiti tužnu vest. Geit će izgovoriti kodiranu rečenicu koja označava smrt monarha: Londonski most je spušten (London Bridge is down). Prema sličnom principu, reči ‘Hyde Park Corner – Ugao Hajd parka označile su smrt kraljičinog oca Džordža VI.

Potom će se vest preneti do ostalih zemalja Komonvelta. Na kapiji Bakingemske palate biće okačena crna poruka, koja će značiti tužnu vest. Ista vest će biti postavljena i na veb-sajt Palate. Narednog dana u 11 časova Čarls će biti proglašen kraljem Engleske. Princ Vilijem i vojvotkinja od Kembridža Kejt postaće princ i princeza od Velsa. Nacija će biti u 12-odnevnoj žalosti. U zavisosti od toga gde umre, kraljičino telo biće preneto u Bakingemsku palatu, gde će narod moći da joj oda počast. Govor će održati princ Čarls, a njegovo krunisanje biće obavljeno nekoliko meseci kasnije.

 

Ipak, srećni dani kraljičine starosti još uvek traju. Ona svojom energijom i uvek primetnim osmehom kao da i pokazuje kako ih treba provoditi.

 

Kraljice je jedna od retkih srećnica koje rođendan proslavljaju dva puta, onoga dana kada im je zaista rođendan, i kada je zvanično rođendan. A taj običaj ustanovljen je 1748. godine, u vreme Dordža II, a sve zbog ćudljivog britanskog vremena. Džordž je rođen u novembru, pa je smatrano da je mnogo hladno da se tad organizuje zvanična parada. Odlučeno je da se takve aktivnosti pomere za proleće. Tradicija je zadržana i danas.

 

Pored kraljičinog pravog rođendana, 21. aprila, zvaničan 91. rođendan ove godine slaviće se u subotu 17. juna. Neka je sa srećom!

(Izvor: Blic)

 

april 22, 2017 - 8:57 - Redakcija Opozicionar ©