ALARMANTNO! U Srbiji svako treće dete gojazno

april 21, 2017 - 17:50 - Redakcija Opozicionar ©

ALARMANTNO! U Srbiji svako treće dete gojazno

U Srbiji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, što je posebno alarmantno kod dece školskog uzrasta, pošto je svako treće dete gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, taj procenat se iz godine u godinu povećava.

– Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike- izjavila je Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ona je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

– Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku- kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
april 21, 2017 - 17:50 - Redakcija Opozicionar ©