ALARMANTNO! U Srbiji svako treće dete gojazno

april 21, 2017 - 17:50 - Redakcija Opozicionar ©

ALARMANTNO! U Srbiji svako treće dete gojazno

[nextpage title=“Strana 1″ ]

U Srbiji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, što je posebno alarmantno kod dece školskog uzrasta, pošto je svako treće dete gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, taj procenat se iz godine u godinu povećava.

– Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike- izjavila je Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ona je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

– Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku- kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

[/nextpage]

[nextpage title=“Strana 2″ ]

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta, navodi se u saopštenju sa okruglog stola.

– Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti- upozorio je poznati sportista.

Katarina Bošković, direktorka za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delez Srbija predstavila je „Super-ručak“ kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta.

Uz pomoć nutricionista i u saradnji sa institutom ‘Batut’ osmislili smo koncept „Super-ručak“ kako bismo pružili deci mogućnost da naprave zdrav izbor, a roditeljima da budu sigurni u pravilnu ishranu dece dok su u školi, izjavila je Bošković.

(Izvor: FoNet)

[/nextpage]

april 21, 2017 - 17:50 - Redakcija Opozicionar ©