POBUNA RADNIKA GOŠE: Umiremo od gladi a duguju nam milione!

mart 31, 2017 - 15:11 - Redakcija Opozicionar ©

POBUNA RADNIKA GOŠE: Umiremo od gladi a duguju nam milione!

[nextpage title=“Strana 1″ ]

Zaposleni u fabrici „Goša“, u kojoj se zbog nemaštine nedavno obesio Dragan Mladenović, a koja je u vlasništvu slovačke firme „ŽOS Trnava“, stupili su u generalni štrajk jer im je firma dužna u proseku po 20 plata.

Iako radimo po osam sati dnevno i više, već pet godina dobijamo platu od bednih 6.000-7.000 dinara mesečno. Svi smo u dugovima i kreditima! Švercovali smo se u autobusu dok smo u pet ujutro na minus 20 išli na posao kako bismo na kraju meseca dobili siću za koju ni hleb ne možemo da kupimo!

Ovo je potresan vapaj oko 360 radnika fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, koja je u vlasništvu slovačke firme „ŽOS Trnava“, a koji su u utorak stupili u generalni štrajk.

Njihov kolega Dragan Mladenović (56) obesio se 22. marta u fabričkom krugu sigurnosnim pojasom za visinske radove. Kolege kažu da je to učinio zbog hroničnog siromaštva i nemogućnosti da isplati dugovanja koja je napravio jer u „Goši“ nije primao platu. S Draganovim očajem se nose svi radnici ove nekada uspešne fabrike. I na njihovim licima vidi se strah, bespomoćnost, bes. Draganova smrt bila je kap koja je prelila čašu. Rešili su da prekinu s radom i pokušaju da ostvare svoja prava.

– Firma nam je dužna između 15 i 30 zarada, odnosno od 500.000 do više od milion dinara po čoveku. Od 2012. isplaćuju nam samo mali deo zarade, nekada je to 10 odsto, nekad 20, neki mesec ništa. Od 2014. nemamo ni overene zdravstvene knjižice. Radimo kao robovi, a na kraju meseca ne možemo da prehranimo decu – priča Bojan Đorđević, jedan od radnika „Goše“.

[/nextpage]

[nextpage title=“Strana 2″ ]

Zlatanu Ćiriću su struju u kući isključili na detetov prvi rođendan. Žive u mraku već četiri godine.
– Cepam drva kako bih preživeo. Ni sebi, ni drugima ne znam da objasnim zašto to kada radim i imam posao – ogorčen je on.

Roditelji su mu umrli kada je bio mali pa, kaže, nema od koga da pozajmi novac.
– Pare za prevoz, koje takođe nisu uplaćivali redovno, trošio sam za hleb. Na minus 25 sam 12 kilometara išao na biciklu kako bih uštedeo neki novac. Kao pas živim – ogorčen je Ćirić.

Zoran Zarić kaže da ih je Draganova smrt naterala da se bore da ne bi još neko završio kao on i još jedan kolega koji se takođe ubio pre dve godine.
– Dragan se žrtvovao za sve nas. Ovakvih žrtava više ne sme biti!

Od rukovodstva radnici nisu dobili nikakav odgovor, a kako se spekuliše, generalni direktor „Goše“, Slovak Ivan Hajmšild, napustio je Srbiju.

(Autor: Kurir)

[/nextpage]

mart 31, 2017 - 15:11 - Redakcija Opozicionar ©