ZLATKO JELISAVAC: I DIKTATURA MOŽE DA SE UPLAŠI

mart 20, 2017 - 18:05 - Redakcija Opozicionar ©

ZLATKO JELISAVAC: I DIKTATURA MOŽE DA SE UPLAŠI

Ko se prepoznao u ogromnom dvoglavom čudovištu sa kljunom i velikim okom?

Da – i diktatura može da se uplaši. Tim pre ako je populistička, naviknuta da govori isključivo u ime naroda, da se poigrava s njim, da se svakom njegovom predstavniku obraća sa „ti“ i da koristi svaku priliku da „mudri narod“ konfrontira sa „šupljoglavom opozicijom“, koja je samo „šačica baraba na platnom spisku Stejt departmenta“.

Ako ste pomislili da je ovde reč o diktaturi Aleksandra Vučića onda vas moram razočarati jer radi se, naime, o beloruskom diktatoru Lukašenku, a citirani tekst je iz Nove Gazete (Irina Halip, Nova Gazeta, 11. mart 2017, preneo/preveo: Peščanik). Lucidni Lukašenko je doneo neverovatnu uredbu tzv. “dekret o parazitizmu”, kojim je predviđeno da se oglobe nezaposleni i svi oni koji “parazitiraju” na državnim jaslama.

Napad veberovske protestansko-trudbeničke etike – slučaj Vučića očigledno nije usamljen – izgleda da je doživeo i beloruski neprikosnoveni vođa Lukašenko, koji je došao na genijalnu ideju da oni koji ne žele ili ne mogu da rade, za to moraju da plate; kao da je pitao Vučića ili kao da mu je naš premijer došapnuo ono što još uvek u Srbiji ne može da uradi, ali posle izbora sve je moguće… No, problem je što Belorusi nisu baš prihvatili ovaj dekret sa oduševljenjem, štaviše žučno su se pobunili, pa je Lukašenko brže-bolje privremeno opozvao apsurdnu uredbu, a krivicu je svalio na svoje gubernatore: “Pošteno se izdrao na svoje gubernatore, na te kompletne idiote koji su na adrese milih i nedužnih ljudi razaslali tužbe za parazitizam” – kako piše Nova Gazeta.

Ako vam ova kvalifikacija “kompletni idioti” liči na onu Vučićevu u vezi sa rušenjem Savamale, onda ipak nemate memoriju kišne gliste i sećate se šta je premijer pričao prošlog proleća. Tada je Vučić vrh gradske vlasti u Beogradu nazvao kompletnim ili totalnim idiotima, jer su napravili veliku grešku i bagere su poslali da obave posao noću umesto danju kako radi normalan i zdravorazuman svet. To što su vozači bagera nosili fantomke, to Vučiću nije smetalo jer, po njemu, fantoma i maski nije bilo već samo kompletnih idiota.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
mart 20, 2017 - 18:05 - Redakcija Opozicionar ©