Pred izbore povećali vojne dnevnice

mart 19, 2017 - 13:18 - Redakcija Opozicionar ©

Pred izbore povećali vojne dnevnice

Demokratska stranka je u više navrata upozoravala na nedopustiv pad radnog i životnog standarda pripadnika Vojske Srbije, što ih je primoralo da, po prvi put u istoriji srpskog društva, organizuju javne proteste. Vlada je potpuno ignorisala zahteve za rešavanje tih problema sa obrazloženjem da nema novca. Ipak, predizborna kampanja i nesiguran rejting su očigledno bili dovoljan razlog da njen Kabinet promeni odluku.

Ministarstvo odbrane je donelo odluku o povećanju iznosa službene dnevnice sa 150 na 500 dinara, što je proteklo bez uobičajene promocije Vladinog uspeha. To je razumljivo, jer i ovako povećana dnevnica iznosi svega četvrtinu sume koju dobijaju učesnici „spontanih“ okupljanja građana na kontraprotestima. Građanima Srbije jasno je da ovo simbolično povećanje iznosa dnevnice predstavlja isključivo predizborni pokušaj uticaja na vojnike i članove njihovih porodica koje je aktuelni režim u proteklom periodu osiromašio i marginalizovao.

Demokratska stranka posvećena je temeljnim promenama i izgradnji institucionalnog uređenja našeg društva, ali su nam čovek i njegove potrebe bile i ostale u fokusu prioriteta. Zbog toga smo kritikovali odluku Vlade o smanjenju vojnih dnevnica naglašavajući da je tako nešto, posebno u Kopnenoj zoni bezbednosti, neodrživo bez posledica. Uvereni smo da se ekonomska stabilnost ne postiže smanjenjem penzija i plata, a ponajmanje vojnih dnevnica. Zato ćemo i nakon predsedničkih izbora nastaviti da insistiramo i da se zalažemo za poboljšanje profesionalnog i materijalnog statusa vojnika i policajaca kroz konkretna rešenja.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
mart 19, 2017 - 13:18 - Redakcija Opozicionar ©