Plate ispod minimuma i stalna briga

mart 15, 2017 - 23:51 - Redakcija Opozicionar ©

Plate ispod minimuma i stalna briga

Više od trideset radnika „Kolubara Metala“ svakodnevno je u strahu za svoju egzistenciju.

U preduzeću „Kolubara Metal“ koje je 2013. godine pripojeno Rudarskom basenu „Kolubara“, više od trideset radnika angažovanih na PP ugovor (privremeno-povremeno) u konstantnom je strahu da li će sačuvati svoje radno mesto. Danas su ovi radnici ponovo potpisali PP Ugovor, sada na pet meseci, dok je prethodni bio na tri meseca.

– Razgovarali smo sa našim sindikatom i oni su obećali da ćemo svi biti primljeni. Sada se priča da će od nas 33 koliko nas radi u Metalu, samo deset radnika biti primljeno za stalno- kaže jedan od radnika, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

Ovi radnici u Metalu primaju zarade u proseku oko 18 000 dinara, a njihove kolege zapsolene za stalno imaju oko 60 hiljada. Radni sat je 115 dinara, a maksimalno primanje je 21 hiljadu dinara, što je manje i od zakonskog minimalca.

Inače, svi oni se vode kao pomoćni radnici, neki sa stažom od pet, a neki i preko deset godina. Ono što je zajedničko svima, osim minimalne zarade, jeste i iščekivanje kada će konačno da reše svoj status.

Redakcija Pravih novina nije uspela da stupi u kontakt i dobije bilo kakve informacije o statusu ovih radnika od predstavnika sindikata Kolubara Metala.

Da podsetimo, 1400 radnika „Kolubara Usluga“ koji su bili angažovani u RB „Kolubara“, 2014. primljeni su u Kolubaru. Prema informacijama Pravih novina, sada u RB „Kolubara“ ima oko 250 radnika koji su na PP ugovoru.

(Autor: Prave novine)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
mart 15, 2017 - 23:51 - Redakcija Opozicionar ©