Sa 500 evra Vučićevo obećanje spalo na 395

mart 13, 2017 - 1:08 - Redakcija Opozicionar ©

Sa 500 evra Vučićevo obećanje spalo na 395

Predsednik Vlade je pre godinu dana, pred izbore, na Pinku obećao da će građani Srbije raditi za 500 evra u 2017.

Predizborna kampanja je uvek pravi trenutak za obećanja, a pošto je u poslednjih šest godina samo 2013. prošla bez izbora (ne računajući lokalne) jasno je da nismo oskudevali u obećanjima političara.

Ono što svakako najviše zanima svakog građanina je sopstveni standard ili konkretnije koliku će platu imati.

Tako je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić iskoristio priliku na Kopaonik biznis forumu da obeća da će u martu prosečna plata biti 395 evra. S obzirom da je prosečna neto zarada u martu prošle godine iznosila 372 evra to bi značilo povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine od šest odsto. Dobar deo tog će svakako doći od povećanja plata zaposlenih u državnom sektoru u prosveti, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturi, socijalnoj zaštiti od pet do sedam odsto koliko je predviđeno ovogodišnjim budžetom, a takođe je od početka godine povećana i minimalna zarada za osam odsto, što će se odraziti na oko 350.000 ljudi koji rade za minimalac.

vucic-plata-obecanje

Međutim, zanimljivija je evolucija obećanja premijera u vezi nivoa prosečne plate u poslednjih godinu dana.

Tako je u januaru prošle godine u intervjuu televiziji Pink premijer izjavio da očekuje prosečnu platu u Srbiji 2017. godine od 500 evra. Inače u aprilu 2016. godine održani su parlamentarni, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim izborima.

Do septembra prošle godine očekivanja u vezi visine prosečne plate su se ponešto smanjila pa je 19. septembra 2016. godine premijer izjavio da će do kraja naredne (2017.) godine prosečne plate dostići 450 evra, a do kraja 2018. godine 500 evra.

U oktobru prošle godine premijer u izjavi za TV Prva bio nešto konkretniji pa je obećao prosečnu platu „u februaru ili martu“ ove godine od 430 evra. Pred Novu godinu stiglo je novo predviđanje za prosečne zarade da će „već od marta 2017. godine prosečna plata biti veća od 400 evra“.

Kao što se može videti iz ovog niza obećanja postoji pravilnost, a to nije konzistentnost, već da kako se približava rok za koji je obećanje dato tako se smanjuju obećani iznosi da bismo došli do poslednjeg i najmanjeg obraćanja sa Kopaonika pre tri dana da će prosečna plata u martu biti 395 evra.

Inače urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić je dao procenu da je Srbiji potrebno deset godina snažnog privrednog rasta kako bi dostigli prosečnu platu od 600 evra. Poređenja radi, Litvanija je u 2016. godini imala prosečnu neto platu 585 evra, Slovačka 708 evra, a Hrvatska 742 evra. To su inače zemlje, pored Bugarske i Rumunije koje nisu mnogo ispred nas, sa najnižim platama u EU.

Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić kaže da bi bilo dovoljno i da premijer vrati onih 10 odsto zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima.

„Ne verujem u obećanja premijera o povećanju plata, jer bilo je bezbroj obećanja koja su izneverena i zaboravljena posle dve nedelje. Ne verujem da će ove godine uopšte biti rasta plata, a možda će biti sledeće ako se ostvare trendovi koje premijer najavljuje“, kaže Savić.

(Autor: Danas)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
mart 13, 2017 - 1:08 - Redakcija Opozicionar ©