Tužba protiv Vučića zbog Savamale

januar 10, 2017 - 22:12 - Redakcija Opozicionar ©

Tužba protiv Vučića zbog Savamale

Građanin Dragan Marić podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog slučaja Savamala, saznaje Danas.

Kako se navodi u tužbi, u koju je naš list imao uvid, premijer Vučić je nekoliko puta obmanuo javnost u Srbiji da su u Savamali srušene „tri ilegalne barake“. Kako se dalje ukazuje, nisu srušene „tri ilegalne barake“, već legalni zidani objekti od kojih je jedan vlasništvo firme Iskra d.o.o. Beograd, Hercegovačka 4-6, površine 1.057 m2.

– Sravnili su sa zemljom i u pepeo pretvorili jednu od najvećih civilizacijskih tekovina i svetinja: legalnu privatnu imovinu svojih građana- ističe Marić u tužbi i ukazuje da je krivična prijava firme Iskra d.o.o., podneta 25. aprila 2016. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dokaz da tri ilegalne barake predstavljaju laž predsednika vlade, „jer iz iste proističe da objekti te firme nisu ilegalne barake, već zidani i legalni objekti, ukupne površine 1.057 m2“.

Marić u tužbi traži da mu se zbog premijerovih neistina isplati iznos od 20 miliona dinara na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede dostojanstva. Inače, Marić objašnjava da se ovaj koncept tužbe prvi put događa u istoriji srpskog pravosuđa.

– Predsednik Vlade laž upućenu narodu nije izvršio kao političar, već kao izabrani predstavnik naroda, kome su Ustav i zakoni Republike Srbije poverili da bude nosilac javnog ovlašćenja i da bude predsednik Vlade Republike Srbije. Predsednik Vlade Republike Srbije, sa položenom zakletvom pred poslanicima Narodne skupštine, kao izabrani predstavnik naroda, nema pravo da laže narod, i mene kao tužioca, javno rekavši da su u Savamali srušene tri ilegalne barake. Predsednik Vlade prekršio je Ustav i zakone Republike Srbije i pogazio datu zakletvu kao izabrani predstavnik naroda. Dužan je da govori istinu, i samo istinu- navodi se u Marićevoj tužbi.

Kako se dodaje, predsednik Vlade izvršio je direktan pritisak na organe sudske i izvršne vlasti, posebno tužilaštva, policije i grada Beograda, sa otvorenim pozivom da ne poštuju osnovne postulate vladavine prava, u cilju zaštite svih onih koji su u izbornoj noći srušili pravni poredak Srbije i izvršili tihi državni puč. Marić ističe da je Vučić urušio ugled naroda i državu Srbiju u svetu.

– Dokaz je osuda Evropske unije i brojnih stranih zvaničnika ovog razbojničkog čina. Predsednik vlade teško je zloupotrebio od naroda povereno mu ovlašćenje i slučaj Savamala iskoristio za pokušaj političke odbrane neodbranjivog, veličao političke vrednosti stranke kojoj pripada, u već započetoj izbornoj kampanji i, što je najgore, stavio se u otvorenu zaštitu pučista i razbojnika- piše Marić u tužbi.

U tužbi se, takođe, ističe da je Vučić izvrgao javnom ruglu sve zagovornike vladavine prava, nazvavši ih, na najpogrdniji i najuvredljiviji način, stranim plaćenicima.

– Predsednik vlade izazvao je strah, bespomoćnost, nespokojnost i nesigurnost kod građana Republike Srbije, a što je već dovelo do masovnih protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima- dodaje se u tužbi Dragana Marića. On u tužbi prilaže i dokaze o izjavama Vučića, koje su zabeležili mediji. Inače, ovo je samo jedna od niza tužbi, koje će „protiv izabranih koji lažu“ podneti u narednom periodu Dragan Marić.

(Autor: Danas)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 10, 2017 - 22:12 - Redakcija Opozicionar ©