Građani i dalje plaćaju gubitke državnih preduzeća

januar 10, 2017 - 14:12 - Redakcija Opozicionar ©

Građani i dalje plaćaju gubitke državnih preduzeća

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da će Srbija ove godine iz budžeta plaćati gubitke koje su javna i državna preduzeća napravila od 2011. do 2015. i da će to da traje sve do 2018. godine.

– Ono što je opasnost je da su gomilaju novi gubici i dugovi, što se dogodilo u 2016. godini- rekao je Petrović za N1.

On je istakao primer RTB Bor koji ne plaća struju i gas, tako da se njihov dug prvo preliva u EPS i Srbijagas, ali će se jednog dana, kako kaže, preliti i u državni budžet.

Prema njegovim rečima, više od polovine planiranog deficita u budžetu za 2017. potiče od lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća.

Petrović je podsetio da je Vlada Srbije, pre dve godine, kroz program smanjenja deficita sa MMF-om, predvidela smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 75.000.

To je, kako kaže, bilo nerealno smanjenje, ali vlada je to prihvatila kako bi se izbeglo smanjenje plata i penzija.

– To se nije desilo, i ukupno će biti smanjeno za 25.000 i to je prava mera- dodao je on i upozorio da najveći deo zaposlenih odlazi kroz penzionisanje, ali da to nije racionalan način da se smanji broj zaposlenih

On je ocenio da se tako dolazi u opasnost da se, usled pritiska da se popune neophodna radna mesta koja su ostala upražnjenja penzionisanjem, talas vrati nazad, i da broj zaposlenih na kraju bude isti, a možda i veći nego pre racionalizacije.

Podsetio je da se to desilo i nakon racionalizacije od 2002. do 2006, kada je broj zaposlenih smanjen za 10 odsto, da bi 2008. godine broj zaposlenih u javnom sektoru bio čak i veći nego 2002.

(Izvor: Beta)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 10, 2017 - 14:12 - Redakcija Opozicionar ©