PISMO POSLUŠNOG GRAĐANINA SRBE: KANDIDATOV KANDIDATU…

januar 8, 2017 - 21:36 - Redakcija Opozicionar ©

PISMO POSLUŠNOG GRAĐANINA SRBE: KANDIDATOV KANDIDATU…

KANDIDATOV KANDIDATU,

Pišem tebi, koji ćeš nam se, kako vođa obznani, ukazati na Sretenje, zajedničkim dogovorom vođe i starešine kraljevske porodice iz Bajčetine Tome Prvog Učenog. Koji nam je pre Nove godine, teatralno objavio da će nam do Božića reći da li će se kandidovati na predsedničkim izborima. I dodao je da jako želi da se kandiduje i da misli da je odlično radio svoj posao, upitavši se ko drugi, ako ne on. Što nam je nateralo suze u oči. Od smeha. Ali, kao što to inače biva sa pripadnicima stranke koji su čas radikali, a čas naprednjaci, čas istočnjaci, a čas zapadnjaci, čas ratnici, a čas mirotvorci – sreća nije dugo trajala. Samo sat vremena. Jer, samo sat vremena nakon tog istorijskog obraćanja moralne gromade iz Bajčetine, obratila nam se moralna gromada koja živi na nekoliko adresa u Beogradu i okolini – sa informacijom da od tog posla ništa biti neće i da će nam se dva kuma ukazati na Sretenje, sa informacijom koji će od njih dvojice stati na megdan njihovom zajedničkom, trećem kumu, i ostalim kandidatima, unapred proglašenim za ubice i teroriste.

Zato se, na Badnji dan, ponovo oglasila moralna gromada iz Bajčetine. Koja je revidirala svoju izjavu datu pre nekoliko dana. Nije mu pomogla ni sva podrška ruskog i kineskog predsednika, jer on je vazda bio ruski i kineski – više nego srpski. Oglasio se upleten u badnjak, ispred sekularnog predsedništva države. Jer, naprednjaci revidiraju izjave svakih nekoliko dana. Jedno obećanje radikalno potiru drugim. Tako nas je aktuelni predsednik uveselio izjavom da bi ga iznenadila vođina kandidatura. Inače vođa je pre par meseci rekao da se ni za živu glavu ne bi kandidovao. Pa, je posle izvesnog vremena rekao da još nije doneo odluku da li će se kandidovati. Čime je cementirao poverenje u pouzdanost njegovih izjava. Onda je pohvalio starešinu kraljevske porodice iz Bajčetine da je dobro radio svoj nevidljivi posao. Što je rezultiralo time da je odmah sutradan ministar za uvlačenje rekao da od vođe nema boljeg kandidata i da bi pobedio u prvom krugu. To je istovremeno propratila i buka vođinih tabloida da Toma Prvi Učeni ne bi pobedio ni u drugom krugu. Na šta je kandidat iz Bajčetine zavapio kako je teško da se čovek kandiduje sam i da iza kandidature treba da stoji stranka. Ista ona koju je teatralno napustio, jer želi da bude predsedsednik svih građana Srbije. A sada kao predsednik svih građana Srbije, vapi za pomoći samo jedne stranke. I za njenom podrškom. Što je kristalni dokaz naprednjačke iskrenosti.

A onda se oglasila i gospođa ministarka, kojoj je koeficijent poltronstva daleko nadmašio koeficijent inteligencije. I glasno i jasno izgovorila mantru da može biti samo jedan. Kandidat. I da ona glasa za to da vođa bude kandidat. Što je sasvim logično. Jer, kako kaže godspođa ministarka treba nam predsednik koji ume da odgovori na nove izazove. Pošto je na stare izazove odgovorio obećanjima. Čija ispunjenja se i dalje očekuju. Doduše u glavama samo najnaivnijih glasača.
Zato vas pozdravljam vašim tradicionalnim pozdravom:
Do izbora, dva prutića – mlate na sve strane…

Zauvek vaš
poslušni građanin,
Srba
P. S.
Ne, ovo nije španska serija. Ovo je klasična srpska kumovska komedija. I šekspirovska dilema novog doba: Bajčetina il’ Jajinci, pitanje je sad?

(Izvor: Blic, autor: Žarko Jokanović)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 8, 2017 - 21:36 - Redakcija Opozicionar ©