DJB: VUČIĆ STANOVIMA ČASTIO KUMA I PRIJATELJE ZA PRAZNIKE

januar 8, 2017 - 18:10 - Redakcija Opozicionar ©

DJB: VUČIĆ STANOVIMA ČASTIO KUMA I PRIJATELJE ZA PRAZNIKE

Pokret Dosta je bilo naveo je u saopštenju da je premijer svom kumu i prijateljima predao luksuzne državne stanove dan pred Božić jer je upravo tada istekao rok za uplatu depozita koji omogućava kupovinu državnih nekretnina koje koriste povlašćeni zakupci bliski premijeru.

Fingirana “javna” prodaja 109 državnih nekretnina počela je 27. decembra da bi se onemogućili svi drugi kupci, osim onih kojima su unapred obećani državni stanovi, po dogovorenoj ceni. U pitanju je očigledno nameštena prodaja koja ima sve karakteristike tajnog dogovora sa unapred poznatim kupcima, jer u “javno” oglašenoj prodaji niko nije mogao da dobije sve potrebne informacije o stanovima koji se prodaju, a nije mogao ni da ih vidi.

– Svi stanovi su pod zakupom koji, recimo u slučaju stana u kome živi premijerov kum Nikola Petrović, ističe 31. decembra 2022. godine i potencijalni kupac je dužan da poštuje ugovor o zakupu, tačnije kupuje stan sa kumom u njemu. Kao potencijalni kupci baš ovog stana od 220 kvadrata, nismo mogli da vidimo ni stan, ali ni dokumentaciju relevantnu za kupovinu. U direkciji su nam rekli da je zakupac na putu, kao i svi zakupci stanova u ulici Beogradskog bataljona koji se prodaju- piše u saopštenju.

Pokret Dosta je bilo otkupio je 12 uputstava za ponuđače u postupku kupovine državnih stanova, što je uslov za sve potencijalne kupce. Cilj je bio da se provere uslovi za kupce. U Republičkoj direkciji za imovinu, koja vodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača i u kojoj potencijalnim kupcima treba da ponude sve relevantne informacije kao i mogućnost da nekretninu pogledaju, da bi se postigla što bolja cena za stanove i lokale, suočili smo se sa postupkom odvraćanja kupaca.

– Svaki predmet koji smo gledali počinje belim papirom na kome je ispisano od kad do kad traje zakup stana, visina zakupa i napomena da zakupac snosi komunalne troškove. Ne može da se pogleda ugovor o zakupu, niti dobije informacija ko je zakupac. Pokret je do imena zakupaca došao unakrsnim istraživanjem i iz drugih izvora. U predmetu o stanu koji je na prodaju postoje još samo sledeći podaci: zapisnik o proceni koji nije potpun, dopis Agencije za restituciju i izvod iz lista nepokretnosti. Vrednost nepokretnosti je određena na osnovu podataka iz Poreske uprave o prodajnoj ceni slične nepokretnosti. Šokantno je da kao potencijalni kupci stana nismo dobili nijedan pisani dokument o nekretninama, već smo morali da prepisujemo ove šture podatke koji su nam dati na uvid. Nije bilo dozvoljeno da fotografišemo ili fotokopiramo dokumentaciju- ističe DJB.

Iz celog ovog postupka koji se odvija u Republičkoj direkciji za imovinu potpuno je očigledno, kaže pokret, da niko osim samih povlašćenih zakupaca nije mogao da kupi te stanove. Jer nijedan razuman kupac ne kupuje nekretninu na neviđeno, kao “mačku u džaku”.

Kvadratura državnih stanova i vila koje Dipos izdaje povlašćenima, varira od 132 kvadrata, koliko ima poznati plastični hirurg, pa do 522,15 kvadrata koje u Kneza Miloša zakupljuje predsednik Srpske narodne partije i premijerov koalicioni partner. Najveći broj stanova ima oko 210 kvadrata, kao stan kuma Nikole Petrovića, koji je petosoban dupleks sa četiri terase i garažom. Na spisku zakupaca najvećih stanova, koji su većinom na adresi Beogradskog bataljona i u Diplomatskoj koloniji, pored kuma su i bliski rođaci uticajnih članova SNS, advokati i poslovni prijatelji predstavnika vlasti. Iz ovog kontingenta izdvojena su sada četiri stana i data na prodaju, navodi DJB i dodaje:

– Najskuplji poslovni prostor koji se prodaje nalazi se u Ulici Kosančićev venac 29 i zakupljen je do 27. decembra 2026. godine. U njemu je restoran Faust nepoznatog vlasnika. Prodaje se za 364.134,40 evra. Iz predmeta smo pročitali da ceo restoran ima 260 m2, od čega je 80m2 zastakljena terasa.

DJB ističe da je javni oglas o prodaji 109 državnih stanova očigledno fingiran da bi povlašćeni zakupci državnih nekretnina mogli da ih otkupe na način koji je izvesno unapred dogovoren sa premijerom.

– U ovakvom postupku prodaje sigurno ne može da se postigne najbolja cena za nekretnine, pa je očigledno da će državni budžet biti značajno oštećen. Istovremeno je na prodaju stavljen i jedan broj manjih stanova u koje su, prema pisanju medija, smeštene izbeglece koje je oglas iznenadio i pitanje je da li su uspeli u kratkom vremenskom roku da uplate depozit. Da li je namera premijera da prikrije prodaju velikih stanova i poslovnih prostora svojim prijateljima i kumovima, pa je u prodaju uključio i ove manje stanove, ili je i njih namestio svojim partijskim drugovima, ostaje da saznamo nakon prodaje.

Pravni osnov za raspisivanje Oglasa Dikrecije za imovinu je Zaključak Vlade Republike Srbije 05 broj: 464-12076/2016-1 od 15.12.2016. godine koji je potpisao predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

– Ni ovaj dokument u Direkciji nismo mogli da dobijemo, niti su nam dali da ga slikamo mobilnim telefonom, već su nam ga samo pokazali. Zašto se premijeru žurilo da navrat-nanos, bez obaveštavanja javnosti, proda ove stanove za vreme novogodišnjih praznika? Da li očekuje pad sa vlasti, pa želi da namiri svoje prijatelje i kumove?- pita se pokret.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 8, 2017 - 18:10 - Redakcija Opozicionar ©