DJB: Pomoćnu policiju činiće fantomi iz Savamale i vođe navijača koji treba da pomognu Vučiću na izborima

januar 8, 2017 - 18:20 - Redakcija Opozicionar ©

DJB: Pomoćnu policiju činiće fantomi iz Savamale i vođe navijača koji treba da pomognu Vučiću na izborima

Većina poštenih i profesionalnih policajaca ne podržava vlast Aleksandra Vučića zbog političkih zloupotreba kojima su stalno izloženi, otpuštanja politički nepodobnih, dovođenja nestručnog partijskog kadra i degradiranja profesije u svakom pogledu. Premijeru i njegovom ministru policije dr Nebojši Stefanoviću je sve teže da kontrolišu nezadovoljstvo policije. Suočeni sa situacijom da gube kontrolu i da pošteni profesionalci o političkim zloupotrebama ne žele da ćute i iznose ih u javnost, uvode Pomoćnu policiju, čije će pripadnike birati lično ministar. Ovo je očigledan korak ka pravljenju partijske policije koja treba da obezbeđuje vlast i usmeren je protiv interesa policije i interesa građana, navodi Dosta je bilo u saopštenju.

U sastav Pomoćne policije moći će da uđe svako ko je stariji od 18 godina, a mlađi od 50 i ima završenu četvorogodišnju srednju školu, a ministru policije su data bezobalna ovlašćenja u izboru novih pripadnika policije, jer može da ih izabere i bez konkursa, uz pomoć komisije čiji sastav određuje sam, kao i da ih angažuje na zadacima koje sam definiše u dogovoru sa partijski izabranim direktorom policije.

DJB ističe da će u Pomoćnu policiju će biti biran poslušni partijski kadar SNS na isti način kao što su birani (i upotrebljavani) pripadnici Komunalne policije u Beogradu, kao što su postavljani notari, izvršitelji i kao što će biti birani upravitelji zgrada.

– Vučić polako ali sigurno planski ukida demokratska prava, uništava institucije preplavljujući ih nesposobnim i poslušnim partijskim kadrovima, a istovremeno ojačava represivni aparat partijskom vojskom koja ima zadatak da brani njegovu vlast. Partijska Pomoćna policija je tu da svaku naredbu partijskog šefa sprovede bez obzira da li je u ustavnim i zakonskim okvirima- smatra DJB.

Po starom zakonu o policiji Pomoćna policija je mogla biti angažovana samo u slučaju kada je trebalo nadoknaditi angažovanje velikog broja policijskih službenika za izvršavanje zadataka visokog bezbednosnog rizika, u prirodnim i drugim neserećama, za obezbeđivanje državne granice, teže ugrožavanje unutrašnje bezbednosti i slučajevima vanrednog i ratnog stanja. U nov zakon o policiji iz januara 2016.g. umesto “težeg ugrožavanja unutrašnje bezbednosti” je stavljeno samo “ugrožena unutrašnja bezbednost”, izbačeno vanredno i ratno stanje i ubačena nova odredba kojom je omogućeno da ministarstvo unutrašnjih poslova potpiše ugovor sa lokalnom samoupravom o angažovanju “pomoćne policije” ukoliko je to “u obostranom interesu”.

– Uredbom koju je potpisao 29. decembra Vučić je omogućio da se od danas broj pripadnika policije uveća sa pomoćnom policijom za čak 15 odsto. Da li se ovim sprema za nove slučajeve u kojima će policija, sada “pomoćna”, ignorisati pozive građana kao što je to uradio sa “fantomima” iz Savamale? Vučić zna da mu je popularnost drastično pala od izbora u aprilu do danas. Da li se u stvari sprema “pomoćno policijsko” pokriće za izbore u aprilu?- pita se DJB.

Dosta je bilo kaže će pobediti na izborima i ukinuti i partijsku komunalnu policiju i pomoćnu policiju i vratiti sektor bezbednosti u okvire demokratskih institucija sistema. Građani će imati priliku da o ovome odluče već u aprilu na izborima- navodi pokret.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 8, 2017 - 18:20 - Redakcija Opozicionar ©