DSS: ZAUSTAVITI KORUPCIONAŠKI POSAO NABAVKE OPREME ZA KC U NIŠU

januar 6, 2017 - 22:10 - Redakcija Opozicionar ©

DSS: ZAUSTAVITI KORUPCIONAŠKI POSAO NABAVKE OPREME ZA KC U NIŠU

Na sajtu Ministarstva zdravlja je osvanuo tekst koji predstavlja pokušaj odgovora na ranije iznete tvrdnje Demokratske stranke Srbije da je nabavka opreme za Klinički centar Niš korupcionaški posao, tender pripremljen za unapred odabranog ponuđača, a da je projektovana oprema čija se nabavka oglašava – tehnološki zastarela.

DSS ističe da saopštenje Ministarstva zdravlja sadrži neistine i nelogičnosti.

– Neistina je da je „tehničku specifikaciju opreme pripremio stručni tim sastavljen od specijalista različite struke Kliničkog centra Niš i drugih stručnih komisija“. Istina je da je da su u kreiranju specifikacija, isporučene investitoru u elektronskoj formi, učestvovali predstavnici firmi koji su najdirektnije zainteresovani za učešće na tenderu – Đuković, predstavnik austrijske Odelge za Srbiju i Crnu Goru i distributer firme Dreger , kao i Jovan Janković, vlasnik firme InterLab i zastupnik Simensa! Pozivamo ministra Lončara da demantuje ovu tvrdnju DSS odbjavljivanjem imena specijalista KC Niš koji su u definisanju specifikacija učestvivali, stavljanjem na uvid javnosti zavedena dokumenta, zapisnike i potpise, koji bi svedočili o postojanju stručnih komisija koje su donele odluku- navodi DSS u saopštenju.

Tvrdnja Ministarstva da ono „nije uticalo na pripremu i definisanje konkursne dokumentacije“ u najmanju ruku je čudna, navodi ova stranka i postavlja pitanje kako je moguće da investitor sredstvima budžeta Republike Srbije „ne utiče na pripremu i definisanje konkursne dokumentacije“ od koje zavise kvalitet i troškovi opremanja Kliničkog centra.

– Istaknuto načelo ekonomičnosti, na koje se Ministarstvo poziva, svakako ne upućuje na opravdanost odluke da se objavi nabavka celokupne opreme u jednoj partiji i da jedan ponuđač punudi informacioni sistem Kliničkog centra, krevete, ormane, skenere i još preko stotinu potpuno raznorodnih stavki. Upućeni tvrde da se za ovakve vrste usluga, pripremu tendera za odabranog ponuđača, isplaćuje provizija od oko 10 odsto, što bi u ovom slučaju iznosilo oko 1,7 miliona evra- navodi DSS.

Demokratska stranka Srbije ponovo od ministra Zlatibora Lončara zahteva da poništi raspisani tender za nabavku opreme za KC Niš i da tim poštenih stručnjaka utvrdi realne kliničke potrebe, tehnička rešenja i specifikacije neophodne opreme, a da se nabavka sprovede po logički odvojenim partijama.

DSS poziva nadležne državne organe, nezavisne institucije i medije da se u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pozabave slučajem nabavke opreme za KC Niš.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 6, 2017 - 22:10 - Redakcija Opozicionar ©