Dao ideju za isplatu otpremnina i naljutio Vučića

januar 5, 2017 - 15:23 - Redakcija Opozicionar ©

Dao ideju za isplatu otpremnina i naljutio Vučića

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović podneo je ostavku na tu funkciju pre nekoliko dana nezadovoljan što nije obezbeđen novac da se radnicima FAP-a isplate otpremnine u predviđenom roku.

Kao i zbog pritiska najužeg vrha Vlade na čelu sa premijerom zbog modela rešavanja problema u kome se našlo to preduzeće, saznaje Danas.

– Rvović nam je veoma pomogao u vreme kada smo štrajkovali u cilju da sprečimo likvidaciju Fabrike automobila Priboj kroz raspisivanje stečajnog postupka. On je garantovao da će za sve radnike koji ostanu bez posla pored 200 evra po godini radnog staža koje daje države i opština obezbediti još po 100 evra. Rok za isplatu tih 100 evra po godini radnog staža je bio kraj 2016. godine. Vlada Srbije ipak nije omogućila tu opciju, zbog čega je Rvović podneo ostavku iz moralnih razloga – kaže za Danas Miroslav Mršević, predsednik Udruženja za zaštitu radnika FAP-a „Radnik nije rob“.

Prema njegovim rečima, vrh Vlade Srbije je veoma ljut na Rvovića, koji je zbog toga u više navrata bio i kritikovan zbog modela koji je ponudio za rešavanje sudbine FAP-a. Naime, Rvović je predložio da opština bude ta koja će radnicima koji odu uz otpremnine obezbediti po još 100 evra po godini radnog staža. Radnici koji su dugo i uporno protestovali protiv stečaja su pristali na tu opciju pod uslovom da im se isplate sva potraživanja. Na taj način je sprečen stečaj fabrike, dogovoren je UPPR a fabrika bi trebalo da nastavi da radi kao vlasništvo Vojske Srbije. Dogovoreno je da isplata 100 evra po godini radnog staža od strane opštine usledi do kraja godine, međutim, Vlada nije odobrila potrebna sredstva da bi se taj proces obavio. Vrh države je veoma ljut na Rvovića jer je dao „ideju“ i drugim radnicima u Srbiji kako mogu da dođu do većih otpremnina a to je da opštine na sebe preuzmu isplatu dela dugovanja.

– Stoga su nam na sastancima koje smo imali sa nadležnim ministarstvima uvek govorili da ne izlazimo sa podacima o dogovorenom u javnost jer u Srbiji ima pola miliona radnika koji zahtevaju izmirenje zaostalih potraživanja od strane države. Rvović je napravio i grešku jer je u one koji treba da dobiju otpremninu uvrstio i radnike koji su odavno napustili FAP, one iz zavisnih preduzeća i one koji su u međuvremenu našli drugi posao a ne samo oko 600 radnika koliko nas je bilo u firmi pre ulaska u UPPR. Za Vladu Srbije je mnogo da obezbedi 2,5 miliona evra za otpremnine i zato sada cela priča stoji. Vlada naime Rvovićevu grešku koristi kao alibi da se otpremnine ne isplate ljudima koji su ostali bez posla u FAP-u – objašnjava Mršević. Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji demonstrira neodgovornost i nesposobnost da na adekvatan način reši problem FAP-a.

– Mi ne odustajemo od našeg zahteva da nam se iz nadležnih ministarstava, to jest Vlade Srbije odgovori kada će zaostale obaveze (plate, povezivanje radnog staža i otpremnine) biti regulisane, odnosno kada će fabrika preći u vlasništvo Vojske. U slučaju da ne dobijemo adekvatan odgovor do prekosutra, planiramo protest ispred opštine Priboj 10. januara. Pored protesta nameravamo i da pozovemo svih 600 radnika da se vrate u fabriku i da tamo radimo i čekamo da država reši naš status kako zna i ume – ističe Mršević.

Kako Danas saznaje, Rvović je izložen i kritikama dela rukovodstva Srpske napredne stranke zbog toga što je svojevremeno zaštitnik građana Saša Janković gostovao u Priboju i između ostalog pričao i na temu FAP-a. Deo naprednjaka je podozriv prema Rvoviću jer ima veći uticaj i podršku u Priboju nego sama stranka a bije ga glas da nije „tipičan naprednjak“ jer ima daleko mekši stav prema opoziciji nego centrala u Beogradu. Zamera mu se i dobar odnos sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem. Ono što je indikativno, Lazar Rvović je ostavku na mesto prvog čoveka Priboja podneo samo dan nakon što je tu opštinu posetio brat premijera Srbije Andrej Vučić.

(Autor: Danas)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
januar 5, 2017 - 15:23 - Redakcija Opozicionar ©