INDEX: Jesu li Rusi MIG-ovima izvozali Vučića kao malo dete?

decembar 22, 2016 - 13:10 - Redakcija Opozicionar ©

INDEX: Jesu li Rusi MIG-ovima izvozali Vučića kao malo dete?

Iako je srpski premijer Aleksandar Vučić danas likovao zbog činjenice da je Rusija poklonila Srbiji šest MIG-ova 29, izgleda da su Rusi prošli puno bolje u toj pogodbi od Srbije, piše hrvatski Index.

Naime, modernizacija šest MIG-ova trebalo bi da se, prema rečima Aleksandra Vučića, odvija u tri faze, a njena ukupna cena iznosiće između 180 i 230 miliona evra.

– Ako je taj iznos tačan, čini se da će remont šest aviona koštati Srbiju mnogoo više od uobičajene cene za takve radove, a možda čak i više nego što bi iznosila kupovina već moderniziranih aviona istog tipa. S obzirom na to da su jedini Rusi ovlašćeni za modernizaciju MIG-ova, cenu remonta platiće Srbija, a iako se srpski premijer danas hvalio niskim troškovima koje su im omogućili Rusi, zanimljivo je uočiti da je Rusija krajem 2009. prodala Mijanmaru 20 MIG-ova 29 po ceni od 400 miliona evra. Po toj računici, Mijanmar je za svaki MIG 29 platio 20 miliona evra, dok će Srbija samo za remont „doniranih“ MIG-ova platiti oko 33 miliona evra po komadu- piše Index.

– Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete videti koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon”, izjavio je Vučić u Moskvi.

Ucitavanje sadrzaja u toku...
decembar 22, 2016 - 13:10 - Redakcija Opozicionar ©