Plan Demokratske stranke za zapošljavanje mladih

decembar 9, 2016 - 16:06 - Redakcija Opozicionar ©

Plan Demokratske stranke za zapošljavanje mladih

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović predlaže zakon koji će omogućiti mladima da svoje znanje i svoju energiju praktično primene u Srbiji, a ne u nekoj drugoj zemlji.

 
– Odliv mozgova i mladih ljudi je najveći problem našeg društva. Nema pravde u društvu gde dobro žive samo oni koji su na vlasti i gde se zapošljavaju samo partijski činovnici. Iz nepravednog društva odlaze mladi, a sa njima odlazi i znanje. Bez znanja i mladosti, mi smo društvo bez budućnosti. Svaki odlazak iz zemlje nije jedan nezaposleni manje, nego gubitak koji generacijama nećemo moci da nadoknadimo. Znanje je jedini resurs koji imamo- ističe Božović.
 
On napominje da ovaj predlog godišnje košta državu 50 mil eura.
 
– Nije pametno da to malo para što imamo ulažemo u industrije stare 150 – 200 godina, u propala javna preduzeća i njihove direktore,a ne u mlade i u znanje jer onda pravimo društvo za 19, a ne za 21. vek. To znači da Srbije kroz koju deceniju neće biti- smatra Božović i dodaje:
 
– Predlažem stepenovanje doprinosa za socijalno osiguranje na teret države i poslodavca pola-pola, sa stopom koja je za najmlađe najmanja i uvećava se sa godinama života. Predlažem takođe i prakse jer nije dovoljno samo završiti školu već je potrebno konstantno usavršavanje i rad na sebi kako bi bili konkurentni na tržištu radne snage, država i poslodavac će mladima za to obezbedjivati džeparac. Ovaj predlog daje jednaku šansu svima, bez obzira na to odakle dolaze, koju školu su završili i ko su im roditelji, koliko bogati ili siromašni bili i sa kakvim vezama raspolažu. Moramo mladima vratiti nadu u Srbiju. Zato ćemo razgovarati sa svima! Uradićemo sve da se predlozi usvoje. Da znanje ostane u Srbiji. Da se mladi zaposle.

decembar 9, 2016 - 16:06 - Redakcija Opozicionar ©