SVET NA IVICI NOVOG SVETSKOG RATA!

oktobar 13, 2016 - 4:12 - Redakcija Opozicionar ©

SVET NA IVICI NOVOG SVETSKOG RATA!

[nextpage title=“Strana 1″ ]

To nije novi hladni rat. Nije čak ni duboka jeza. To je potpuno sukob.

Odnosi između SAD i Rusije su se naglo pogoršali usled salve optužbi i neslaganja. Pitanja vezana za konkurentske vojne akcije u Siriji, sporovi oko istočne Evrope kao i eksalacije sajber napada su neke od stvari koje su podignule tenziju.

„Ovo je sukob, ne bi trebalo da bude nikakve sumnje“, rekao je Metju Rojanski, direktor Kenan institutu u Vilsonu, na temu konfrontacije SAD i Rusije.

160905155226-putin-obama-09-05-exlarge-169

Ruski predsednik Vladimir Putin se sastao sa predsednikom SAD Barakom Obamom na marginama samita G20 5. septembra 2016.

U utorak je sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest rekao da SAD razmatra „različite“ „proporcionalne“ odgovore na navodna ruska hakovanja američkih političkih grupa. Vašington je javno optužio Kremlj za sajber napade na sistemime koji se koriste za vreme izbora i kao i same demokratije prošlog petka. Napadi su se odigrali nakon neuspešnih razgovora o prekidu vatre u Siriji koji se desio nakon što su američki zvaničnici predložili Rusija istraga za ratne zločine u opkoljenom gradu Alepu.

[/nextpage][nextpage title=“Strana 2″ ]

Moskva je odlučno negirala mešanje u američke predsedničke izborime. U ovonedeljnom intervjuu sa Kristinom Amanpourzom sa CNN-a, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je rekao da je to neosnovana optužba.

„To je laskavo, naravno, da ovu vrstu pažnje – za regionalnu silu, kao što nas je predsednik Obama nazvao pre nekog vremena … Nismo videli nijednu činjenicu, nijedan jedan dokaz“, rekao je Lavrov.

Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton je ukazala na hakere kao dokaz da Rusija favorizuje njenog protivnika iz redova republikanaca  Donalda Trumpa. Pojavljujem na investicionom forumu u Moskvi u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin je odbacio tu optužbu.

„Cela histerija usmerena je na to da američka javnost zaboravi manipulaciju javnog mnenja“, izjavio je Putin. „Niko ne govori o tome, svako želi da zna ko je to uradio, ono što je važno je ono što je unutra i šta te informacije znače.“

U međuvremenu, Moskva je naglo napustila pakt o nuklearnoj sigurnosti, navodeći kao razlog navodnu agresiju SAD i rasporedila Iskander rakete sposobne da budu opremljene nuklearnim bombama na granicu NATO-a u Evropi.

Tenzije između Moskve i Vašingtona su po mnogim ocenama na najvišem nivou od pada Berlinskog zida naterale su u ponedeljak Mihaila Gorbačova, poslednjeg lidera Sovjetskog Saveza, da bi moli za dijalog i de-eskalaciju.

„Mislim da je svet došao do opasne tačke“, upozorio je Gorbačov AFP-u.

„To mora prestati. Moramo da obnovimo dijalog“, rekao je Gorbačov, komentarišući odluku SAD da otkaže pregovore o Siriji.

„Zaista, to nije hladni rat“, rekao je Igor Zevelev, bivši direktor Ruske kancelarije MekArturove fondacije. „Ovo je mnogo opasnija i nepredvidljiva situacija.“

(Izvor: CNN)

[/nextpage]

oktobar 13, 2016 - 4:12 - Redakcija Opozicionar ©