UŠTEDITE NA BEBI OPREMI: Isto auto-sedište 14.000 dinara jeftinije

septembar 8, 2016 - 9:25 - Redakcija Opozicionar ©

UŠTEDITE NA BEBI OPREMI: Isto auto-sedište 14.000 dinara jeftinije

[nextpage title=“Strana 1″ ]

Vest o ukidanju povraćaja PDV na opremu za bebe od 1. januara sledeće godine bacila je u očaj roditelje slabijeg socijalnog statusa, a najava da će povećati roditeljski dodatak, sa srpskim cenama bebi opreme i nije neka uteha.

Osim što smo najskuplji u regionu, sada još ukidamo povraćaj novca.Međutim, ono što mnogi roditelji ne znaju je, da je mnogo jeftinija varijanta od kupovine u Srbiji, otići u neku od obližnjih zemalja, jer ne samo da ćete tamo zateći niže cene, već će vam vratiti celokupan PDV – u Mađarskoj 27 odsto već na granici, a u Rumuniji 24 odsto kada opet dođete u radnju u kojoj ste kupili robu.

Iz ove perspektive, jedino rešenje oko kojeg su se budući roditelji složili je – kupovina kod suseda.

– Ista kolica za bebu u Hrvatskoj koštaju 400 evra, u Rumuniji 380, dok su kod nas čak 600 – objašnjava za „Blic“ Andrijana Babić, sugrađanka koja je odlučila da bebi opremu kupuje u Temišvaru.

[/nextpage]

[nextpage title=“Strana 2″ ]

Kako kaže, kada uzme proizvod, u prodavnici traži povraćaj poreza i popuni potrebne formulare. Na izlasku iz Rumunije carinicima da papire i pokaže kupljene stvari. Sledeći put, kada se vrati, u istoj prodavnici podigne novac.

Sudeći po ciframa, čak i da je potpuno ista cena proizvoda ovde i u Rumuniji, budućim roditeljima se više isplati da plate gorivo, odu iz Beograda u Temišvar, kupe tamo sve potrebno i vrate se. I sve to za osetno manju sumu novca.

– Bebi opremu koju kupim u Rumuniji plaćam 24 odsto manje – objašnjava Andrijana, dodajući da su bili čak spremni i da plate carinu u Srbiji za kolica, jer bi je opet sve koštalo manje.

Ono što treba znati, u rumunskim prodavnicama morate kupiti stvari u iznosu preko 150 evra, kako bi vam se vratio novac.

– Mi idemo u Rumuniju preko graničnog prelaza Jaša Tomić. To je mali prelaz, ali naša carina nam nikada do sada nije pravila problem. Mada, čak i da platim carinu, opet sam na dobitku – rekla je naša sagovornica.

Proizvod Srbija Rumunija Hrvatska
Kolica za bebu (isti model istog proizvođača) 600evra 380evra 400evra

S druge strane, naša druga sagovornica, na kupovinu u Mađarskoj se odlučila nakon preporuke prijatelja koji jednom u dva meseca odlaze u veliku nabavku za bebe u Segedin.

– Nažalost, već smo dobar deo stvari, poput kolica, auto-sedišta, bebi-alarma nabavili u Srbiji, i tek nakon kupovine u Mađarskoj shvatili koliko smo mogli da uštedimo – govori Nevena.

Primer za to je auto-sedište, koje u Srbiji košta nešto više od 37.000 dinara, dok apsolutno isto (čak i boja) tamo košta malo ispod 80.000 forinti, što je u dinarima oko 32.000!

– Uz povrat poreza od 27 odsto izašlo bi nas malo više od 23.000, što nikako nije zanemarljiva razlika. Bebi-alarm koji smo ovde platili preko 20.000 dinara, tamo košta 16.000 dinara, na koje dobijate povrat poreza. Kolica koja smo uzeli tamo su skuplja nekoliko hiljada dinara, ali posle povrata poreza svakako bismo i tu bili u plusu. Dakle, na samo ova tri proizvoda uštedeli bismo skoro 250 evra – zaključuje ova mama.

Budući roditelji planirali su da u Srbiji kupe stolicu za dojenje, koja ovde košta 35.000 dinara.

– Na našu sreću, u trenutku kada smo želeli da je kupimo nije je više bilo nigde, pa smo pogledali na sajtu Brendon.hu i videli da tamo imaju potpuno istu po ceni 77.000 forinti (30.000 dinara). Budući da smo iz Novog Sada i da nas benzin do Segedina i nazad, sa naplatnom rampom košta oko 2.500 dinara, već bismo uštedeli i ovako, a sa povratom od 27% fotelja je koštala 22.000 dinara. Zato, ukoliko planirate kupovinu krupnijih stavki, veoma se isplati. Mi smo uz to uzeli još neke sitnice – igračke, flašice, posteljinu… i na tome dodatno uštedeli – rekla je Nevena.

Da bi kupci u Mađarskoj mogli da vrate porez moraju u jednoj radnji da potroše najmanje 55.001 forintu (oko 170 evra), i traže na kasi potvrdu za AFA, a onda sa tim čekaju na granici.

Proizvod Srbija Mađarska
Pelene 1.730 dinara 1.675 dinara
Flašica 900 dinara 800 dinara
Kutija za varalicu 750 dinara 560 dinara

*napomena: Cene u tabelama su bez povraćaja PDV u Mađarskoj (27 odsto) i Rumuniji (24 odsto).

(Autor: Blic)

[/nextpage]

septembar 8, 2016 - 9:25 - Redakcija Opozicionar ©