Sale Đorđević nam je održao lekciju koju moramo zauvek da upamtimo

avgust 20, 2016 - 15:08 - Redakcija Opozicionar ©

Sale Đorđević nam je održao lekciju koju moramo zauvek da upamtimo

E sad, ako ste pogledali potpis autora, primetićete jednu stvar – žensko sam. Zato očekujem komentare: „Ma šta ova zna o sportu“. I neću ni da se pretvaram da znam previše, ne zato što sam žensko, već zbog toga što se moje neposredno sportsko iskustvo svodi samo na treniranje gimnastike i odbojke u osnovnoj i srednjoj školi – što je opet više od većine onih koji su našli za shodno da kritikuju selektora. A posebno ne dajem sebi za pravo da se smatram većim stručnjakom od Aleksandra Đorđevića (znam, nikakva sam Srpkinja). Ali me je više od decenije rada sa različitim ekipama (ne sportskim, ali ekipa je ekipa), koje sam imala čast da predvodim, naučilo ponešto o timovima i zato znam da je selektor Srbije ovde bio potpuno u pravu.

Nikada ne možete imati savršen tim, odnosno ekipu u kojoj su apsolutno svi najbolji u svemu. Ali, vaš posao, kao lidera, jeste da u svom timu za svakog njenog člana nađete najbolje mesto i izvučete maksimum iz njega. Takođe, zadatak lidera, često i najteži, jeste da prepozna i ukloni najslabije karike. Ova odluka često je dodatno zakomplikovana činjenicom da su najslabije karike možda najjači pojedinci, ali kada treba da budu deo tima, koji sprovodi određenu strategiju, u jurišu ka zajedničkom cilju – oni vuku unazad, jer imaju sopstvene ciljeve, svoj tempo i svoju strategiju.

Kada napravite oštre rezove, oni su veoma bolni, ali su često neophodni ukoliko želite da sačuvate zdravo tkivo i nastavite ka zacrtanom cilju.

I svakako, treba preispitati svoje odluke, posebno ukoliko vam svi spočitavaju da su one pogrešne. Ako ih preispistate i dalje mislite isto – držite se toga. Jer ako čvrsto stojite iza njih i znate zbog čega to činite – onda ste pravi lider. A ukoliko se trudite svima drugima da udovoljite, niti ste lider, niti ste menadžer… zapravo, šta ste vi onda?

Ukoliko probate na vaš način i uspete, satisfakcija je ogromna, a cilj je postignut iako su svi izgledi bili protiv vas.

Ukoliko probate na vaš način i ne uspete, snosićete posledice i na njih morate biti spremni.

A ukoliko probate na tuđi način – uspeli ili ne, vi nećete biti zadovoljni jer niste ostali verni ni sebi ni svom timu, a svi ostali koji su vam nametali svoje iskoristiće prvu priliku da vam odsustvo stavova natrljaju na nos i okrenu s(v)e protiv vas.

Svetu se ne može ugoditi. Uvek će biti onih koji misle da znaju sve bolje od vas, iako možda nikada nisu ni probali. Jedino što vi treba da uradite je da svakodnevno učite, napredujete i iz svakog poraza izvlačite pouke i pretvarate ih u dugoročne pobede.

Aleksandar Đorđević je to učinio i fenomenalnom strategijom, uz pomoć sjajnog tima, uveo Srbiju u finale protiv Amerike i doneo nam sigurnu medalju. Ko sad može da kaže da je doneo pogrešnu odluku?

Sale je car. Ako ćeš da budeš lider, budi kao Sale.

 (Izvor: 24sata, autor: Anja Stanišić Bokić)

Ucitavanje sadrzaja u toku...
avgust 20, 2016 - 15:08 - Redakcija Opozicionar ©