Kesić: Ne osećam strah, ali sam ljut

jun 23, 2016 - 22:03 - Redakcija Opozicionar ©

Kesić: Ne osećam strah, ali sam ljut

Autor emisije „24 minuta“ nakon pretnji koje je dobio posle izmontiranog snimka u kojem, navodno, vređa građane Republike Srpske, kaže da ga nije strah, ali da je – ljut.

Pretnje smrću Zoran Kesić dobio je nakon što se na sajtu Srbin.info i Fejsbuk stranici “Ne davimo Srbiju” pojavio premontirani snimak jedne od emisija iz septembra 2014, na način da se u tim montažama vređa Republika Srpska i njeni građani. Na razgovoru u policiji izneo je pretnje koje su njemu i članovima njegove porodice upućene.

– Nisam ljut na ljude koji mi šalju uvrede, već na one koji su ih izmanipulisali, nahuškali na mene i emisiju. Kada nakon benigne šale vezane za geografski oblik države, dakle šale nivoa “gle, Italija liči na čizmu”, dobijete poruke u kojim se pominju grobovi, prolivena srpska krv, gaženje po očevima, majkama i ćerkama, zatiranje semena, pretnje tipa “treba ga obesiti”, “zažalićeš”, “pređi Drinu, nećeš se vratiti” itd, ne znam ko se ne bi iznenadio. Pritom, reč je o fori iz naše emisije iz septembra 2014. Kako to da tada to nije bila strašna uvreda, a sada odjednom jeste? Trudim se da odgovorim na svaku od tih kletvi i pretnji i vrlo je zanimljivo videti kako se ti ljuti ljudi, nakon što im otkrijem da je reč o zlonamernoj montaži, od “onih koji bi me obesili”, okreću u “one koji bi me rado ugostili u svom domu u Banjaluci” – kaže za “Blic” Kesić.

U zemlji u kojoj su novinari na nišanu već nekoliko decenija, Kesić kaže da ga nije strah, ali da oseća nemir.

– I ljut sam. Ne na ljude koji mi šalju te uvrede, već na one koji su ih izmanipulisali, nahuškali na našu emisiju i mene. Sa huškačima bih imao šta da popričam i ubeđen sam da će mi policija vrlo brzo to i omogućiti. Ako si spreman da javno praviš metu od neke osobe, budi spreman na to da i sam postaneš meta. Po zakonu, naravno – kaže Kesić.

Voditelj dodaje da kolege iz Njuz.neta i on neće više paziti od onoga koliko su do sada pazili.

– A pazili smo i te kako. Vrlo smo odgovorni svi u ekipi i brusimo svaku rečenicu, svaku šalu, svaki komentar u našoj emisiji. Ako smo nekada preterali ili uvredili nekoga ko to nije zaslužio, izvinićemo se. Ali u ovom konkretnom slučaju uvrede nema. Naprotiv, nama treba da se izvine oni koji su pokrenuli ovu hajku. I nije loš osećaj kada vidiš da su već krenuli skrušeno da se izvinjavaju, a svoj potez pravdaju “neopreznošću” ili “tehničkom greškom” – kaže Kesić, kome su se dugim saopštenjem izvinili odgovorni sa portala Srbin.info.

Na pitanje da li misli da će policija otkriti ko je ovako majstorski montirao prilog, Kesić kaže:

– Fokus mora da bude na onima koji su taj snimak svesno predstavili kao “dokaz” da smo naša emisija i ja mrzitelji Srba, izdajnici, strani plaćenici, itd… Dakle, očekujem da policija utvrdi ko je nas i zašto želeo lažno da predstavi kao ljude koji ne vole sopstveni narod i da nas na taj način oblati, dovede na rđav glas, da izvini čitalac – zagovna. Pa na kraju, a možda i najbitnije, da mene samog dovede u potencijalnu opasnost.

(Izvor: Blic)

jun 23, 2016 - 22:03 - Redakcija Opozicionar ©