SINIŠINA VOJSKA Komunalni policajci kao žandarmi. A ko su lopovi?

januar 30, 2016 - 14:09 - Redakcija Opozicionar ©

SINIŠINA VOJSKA Komunalni policajci kao žandarmi. A ko su lopovi?

Izdvajamo

  • Komunalni žandarmi će odsad će moći da koriste i lisice ukoliko vozač pokuša da pobegne.

Komunalni policajci dobijaju pojačanje, gradonačelnik prestonice Siniša Mali kaže da ono stiže da bi Beograd bio sigurniji i uređeniji. Mali tvrdi da je malo 300 komunalnih policajaca za dvomilionski grad. Predlog da ih bude 1.000 usvojila je i Vlada Srbije.

Veći broj policajaca i veća ovlašćenja ključne su izmene Zakona o komunalnoj policiji koji će morati da potvrdi i Skupština, a jedna od promena jeste da neki komunalni policajci više neće nositi uniformu.

Gradonačelnik Beograda ima, naizgled, jednostavno objašnjenje. Primer je glavna prestonička ulica: “Dakle, u Knez Mihajlovoj ulici imate veliki broj nelegalnih prodavaca i kako oni vide komunalne policajce, tako se unapred pripreme, pomere svoju robu, policajci prođu, kako oni prođu, prodavci se vrate na ulice i prodaju to. Želimo upravo to da sprečimo“, objašnjava Siniša Mali.

Obavljanje policijskog posla u civilu primenjuje se samo u državnoj policiji i to uglavnom kod sprovođenja kriminalističkih istraga, objašnjava profesor Bogoljub Milosavljević koji je učestvovao u izradi prve verzije Zakona o komunalnoj policiji.

„Komunalna policija se ne bavi kriminalističkim istragama i ona ne bi trebalo da radi u civilu. Ne vidim veštinu u tome da se približite u civilnoj odeći nekom prekršiocu komunalnog reda, pa da ga uhvatite zato što ste u civilu, prosto me to podseća na onu dečju igru lopov i žandarm“, kaže Bogoljub Milosavljević s Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Za pešake u prekršaju – druga pravila. Ukoliko vas ubuduće komunalni policajac zatekne kako kršite neki propis ima pravo da vas legitimiše, a ukoliko utvrdi da ste prestupnik, umesto kao ranije u policiju, sada vas vodi pravo na sud.

Nedavno su komunalni policajci pretili ekipi Istinomera da će im oštetiti premu ukoliko ne prekinu snimanje Savskog šetališta, a to je, kako je utvrdio zaštitnik građana, tog dana bio jedan od 14 propusta koji su napravili za samo 30 minuta.

Stoga, Milosavljević upozorava: komunalna policija ne sme postati vojska u rukama gradonačelnika.

(Izvor: N1)

januar 30, 2016 - 14:09 - Redakcija Opozicionar ©