Niš: Podržimo novinarku Draganu Sotirovski

februar 18, 2015 - 15:48 - Redakcija Opozicionar ©

Niš: Podržimo novinarku Draganu Sotirovski

U četvrtak, 19. februara u 8:45h u niškom sudu počinje suđenje urednici dopisništva RTS-a u Nišu, Dragani Sotirovski. Draganu je tužila direktorka Specijalne bolnice u Soko Banji, dr Ljiljana Isaković, visoka funkcionerka SNS-a.

Pre par meseci, dr Isaković je uputila opasne pretnje novinarki Sotirovski o čemu si izveštavali mnogi mediji. Naime, poslovodstvo i sindikat Specijalne bolnice Soko Banja uputilo je krajem novembra i pocetkom decembra 2014. godine više pisama genealnom direktoru RTS-a u kojima bez argumenata osporava profesionalizam novinarke Sotirovski. Vrhunac je preteća poruka da je Sotirovski persona non grata u bolnici Soko Banja. Godinu dana ranije, direktorka dr Ljiljana Isaković je u telefonskom razgovoru direktno pretila Dragani Sotirovski. Novinarka je podnela krivičnu prijavu ali su, Prvo osnovno, a zatim i Više tužilaštvo ocenili da pretnje nisu toliko ozbiljne da ugrožavaju bezbednost novinarke.

Postoji sumnja da je reč o predmetu čiji je cilj dodatan pritisak na slobodu medija, a u te svrhe se koriste i resursi države.
Da bi se izbegla zloupotreba sudskog postupka, pa i zastrašivanje  novinarke, urednice niškog dopisništva RTS-a Dragane Sotirovski, neophodno je prisustvo javnosti, odnosno da proces prate nezavisne institucije i organizacije u Srbiji, koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode govora.

Podsećamo, hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici. Sotirovski je izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe direktorke Specijalne  bolnice „Sokobanja“ dr Ljiljane Isaković, koja je 12 godina direktorka bolnice u čijem Statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina. Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje direktorke jer je u bolnici zaposlila sina i ćerku omogućivši im usavršavanje o trošku ove državne ustanove.

Poslednjih godina protiv direktorke isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa 900 hiljada dinara, direktorka sa 65 hiljada dinara. Takođe, Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu pre godinu dana podneta je protiv nje prijava zbog zloupotrebe službenog položaja. Inače, u Specijalnoj bolnici čak 20 zaposlenih ima status uzbunjivača.

 

Ucitavanje sadrzaja u toku...
februar 18, 2015 - 15:48 - Redakcija Opozicionar ©